mandag den 3. januar 2011


Sierra Leone - Dansk financieret skole
Børn af invalider i Sierra Leone starter i dansk-finansieret skole efter nytår

Umiddelbart efter nytår indvies en ny skole i Sierra Leone for 120 børn af krigsinvalider. Den er opført på rekordtid, finansieret af private danske midler. Ingeniører uden Grænser (IUG) har med økonomisk støtte fra Erik Thunes Legat bistået sin søsterorganisation i Sierra Leone med rådgivningen.

Den lokale ildsjæl bag projektet er ingeniør Mohamed Khalil, som i disse dage er i København. Der er fuld opbakning til skolens videre drift hos de lokale myndigheder, fortæller han. Der er ansat 4 lærere til skolens start 8. januar, men der regnes med yderligere to, så skolen senere kan køre i toholdskift 7-13 og 13-18 og endda slutte med undervisning for forældrene om aftenen. Skolen, der har fået navnet Erik Thunes Primary School, har tre klasselokaler.
-Mohamed (yderst til venstre med solskærm på) og frivillige fra projektet. Foto: IUG

Sierra Leone er blandt verdens fattigste lande, så det er almindeligt at udnytte de få skoler på den måde. Under halvdelen af landets børn går i skole, og middellevetiden er under 18 år.
Skolen ligger mellem to norsk-finansierede landsbyer, der er bygget til invalider efter den 10 år lange borgerkrig, der sluttede i 2002. Der er langt at gå efter rent vand, så skolen har fået sin egen, 8 meter dybe brønd, som også kan give vand i tørketiden. I øjeblikket forsøger man at skaffe midler til at udbygge skolen med en lægekonsultation, der skal være åben et par dage om måneden.

Tidligere på året var maskiningeniør David Arge Malmberg fra IUG på tilsynsrejse i Sierra Leone i to uger.

Han siger herom, at samarbejdet omkring projektet har været det bedste, han har oplevet. Budget og tidsplan er holdt, takket være Mohamed og hans ingeniørhustru. De har ”pisket” de lokale håndværkere til at arbejde billigt, fordi de skulle føle, at det var deres egen skole.

I disse dage forventer man at starte byggeri af boliger til skoleleder og tre lærerpar, så man kan tiltrække og fastholde lærerne. I Sierra Leone er der 60% muslimer og 10% kristne, og IUG har oplevet det usædvanlige, at både en muslimsk sammenslutning og en kristen mission har bedt om at måtte støtte skolens drift. Mohamed selv var muslim, men hans kristne kone krævede, at han konverterede, før de giftede sig.

Projektgruppens formand, civilingeniør Hans Østergaard Hansen, understreger, at det er et ønske fra dansk side, at skolen skal undervise alle børn uanset religion. Derfor ønsker man, at få dannet en dansk støttegruppe, hvor danske lærere kan bidrage med erfaringer, så det bliver muligt at tilbyde undervisning for børn af alle religioner. Det kunne fx ske ved at en dansk lærer fik et legatbetalt ophold, eller at en dansk folkeskole ”adopterer” skolen og donerede småfornødenheder som papir, blyanter, brugte skolemøbler o.l., eller at danske lærere via internettet hjælper med læseplaner, gode råd mv.
Der er nu fred i hele landet, og der er tillid til, at det holder. Der er udbredt tilgivelse mellem borgerne, i bedste Nelson Mandela-stil.

Nærmere oplysninger: Ingeniører uden Grænser - Sekretariatsleder Christina Hennings, tlf.60894406 - Mohamed Khalil (NB: inden fredag 10/12), c/o David Arge Malmberg, tlf. 2670 9662 - Civilingeniør Hans Østergaard Hansen, tlf. 4464 6663